8 храни, които провокират акне

Акнето е сред най-упоритите за лечение кожни заболявания и причина за понижено самочувствие.

Проблемът засяга голям процент от подрастващите по време на т.нар. "пубертет" и настъпването на хормонални промени в организма. Обикновено се характеризира със запушени пори, омазняване на кожата, черни точки, неприятни пъпки и раздразнения най-често по лицето, гърдите, гърба или раменете.

Първоначално проблемът често бива неглижиран, което води до волно или неволно разчесване или стискане на образуванията по кожата и последващата поява на белези.

В зряла възраст появата на акне може да бъде продиктувана отново от хормонален дисбаланс, стрес, бременност, използване на неподходяща козметика, замърсяване на лицето и неправилно хранене.

Консумацията на вредни храни има голямо отношение към развиването на акне и е сред първите неща, които трябва да съобразите, започвайки лечение или превенция срещу заболяването.

 

Ето кои храни трябва да ограничите, за да се радвате на красива кожа и да намалите риска от появата на акне.

 

1. Сладки храни

За съжаление сладките храни са пръв приятел на акнето, а особено тежко е положението, ако прекалявате с тях.
Според редица проучвания, за да бъде налице красива и най-вече здрава кожа, консумацията на сладки храни и напитки трябва да бъде сведена до минимум.
Захарта предизвиква повишаване на нивата на хормоните, както и на инсулина, което води до производството на себум и появата на акне. Добавяме, че прекаляването със сладките храни може да доведе до още куп други заболявания, затова се опитайте да контролирате максимално желанието си да похапвате такива продукти.

 

2. Млечни храни

Млечните продукти, макар и много вкусни, също трябва да се избягват. Те също повишават нивата на хормоните, а прекомерната им консумация може да предизвика акне.
Особено засегнати се оказват жените, които обикновено консумират по-големи количества млечни продукти и така любимия шоколад. Много от тях могат да потвърдят, че няколко часа след хапване на по-голямо количество шоколад, например, на лицето се появяват неприятни пъпчици.

 

3. Пилешко месо

Пилешкото месо е вкусно и сочено за чудесен избор, когато искате да свалите няколко килограма. Но за съжаление това, което се продава в търговската мрежа в повечето случаи съдържа високи количества на растежен хормон и не е препоръчително за консумация, особено при хора, които са предразположени към акне.
Така че ако няма откъде да се сдобиете с чисто и домашно отгледано пилешко месо, опитайте се да го заместите с други храни.

 

4. Пакетирани храни

Чипс, снакс, пуканки и всички подобни пакетирани храни съдържат трансмазнини, преработена захар и голямо количество сол, което означава, че също биха могли да провокират акне.

 

5.  Мазни храни

Смята се, че мазните храни нямат пряка връзка с появата на акне, но биха могли да влошат действащо такова и да подпомогнат появата на възпалителни процеси. 

 

6. Храни с високо съдържание на йод

Такива са скариди, миди, водорасли и дори спанака. Прекомерният прием на храни с високо съдържание на йод може да възпали порите и да влоши акнето.

 

7. Ядки

Ядките са вкусни и полезни, но са от онези храни, към които ако посегнем, ни е трудно да спрем. Внимавайте с консумацията им, особено на орехи, фъстъци и кашу. Те провокират отделянето на някои хормони, което води до прекомерно отделяне на себум и появата на акне или влошаването на активно такова.

 

8. Напитки

Завършваме с някои напитки, които трябва да избягвате:

 

  • Натуралните сокове не са никак здравословни. Те съдържат твърде много изкуствени подсладители, а както вече коментирахме - захарта е сред основните виновници за появата на акне.

  • Газираните и енергийни напитки трябва да се превърнат във ваш враг ако искате да се радвате на красива и здрава кожа.
  • Кафето в никакъв случай не е вредно, но не прекалявайте с него. Кофеинът стимулира отделянето на кортизол и може да влоши акнето.
  • Алкохол - не се отказвайте от удоволствието от чаша вино вечер, но и не прекалявайте с алкохола, той детоксикира организма и ако се консумира в по-големи дози - цялостно влошава състоянието на кожата.

 

Ако със съжаление дочитате финала на тази статия, мислейки как ще трябва да се лишите от някои любими храни, помислете и колко други вкусни и полезни продукти и ястия може да консумирате и преоткриете в името на здравата кожа.

Не забравяйте, че красивата кожа е здравата, а най-лесният начин да се погрижим за нея, е като й дадем продуктите, от които се нуждае.