Суперхрани за супер кожа

Чували ли сте понятието „суперхрани“? Обикновено с него се обобщават група храни, които имат силата да ни предпазят от някои заболявания, да подпомогнат функциите на организма и цялостно да подобрят общото здравословно и физическо състояние. В днешния забързан начин на живот, често си позволяваме да хапваме храни, които никак не са здравословни и полезни, в някои случаи дори не са и вкусни. Такива са т.нар. „бързи закуски“, пакетираните храни, продукти, богати на въглехидрати, мазнини, сол, захар, подсладители и прочее.

Неправилният начин на живот и консумацията на вредни храни, се отразява и върху състоянието на кожата ни. Тя придобива видимо нездрав вид, възможно е да се появят кожни проблеми, загуба на еластичност, неравномерен тен и цялостен уморен вид. Струва си да обърнем специално внимание на онези суперхрани, които могат да помогнат на кожата да възвърне своят блясък и жизненост. 

Подбрахме за вас списък с продукти, които може да намерите във всеки хранителен магазин и които задължително трябва да похапвате редовно в името на красивата кожа и най-вече на общото здравословно състояние.

1. Моркови

Морковите са богати на бета каротин, който забавя процеса на стареене на кожата. Освен това съдържат големи количества витамин А, витамин С, витамин Е, минерали  и антиоксиданти.  Добавяме към това, че  имат противовъзпалителни свойства, спомагат за възстановяването на кожата и са добър помощник за превенция от различни кожни заболявания. 
 

2. Броколи

Броколите съдържат протеини и фибри, и са богат източник на витамини А, С и К, калций и фитоестроген. Редовната им консумация води до забавяне на процесите на стареене и регенериране на клетките.
 

3. Краставици

Краставиците имат многобройни ползотворни свойства върху кожата.Те често се използват за освежаване, помагат при подуване на лицето и облекчават дискомфорта след слънчево изгаряне заради охлаждащия се ефект. 
 

4. Риба 

Рибата задължително трябва да присъства в седмичното ви меню.  Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които успешно се справят с лошия холестерол. Според някои проучвания рибеното масло може да се ползва и като протекция срещу рак. 
 

5. Домати 

Доматите съдържат витамини А и С, които имат антистареещ ефект. Смята се, че редовната им консумация има блогоприятно въздействие върху акне, както и други кожни раздразнения. Освен това са и много вкусни и се комбинират чудесно с други продукти, така че може редовно да си приготвяте салати в различни комбинации.
 

6. Пуешко месо

Пуешкото месо съдържа витамини от групата В, минералите желязо, цинк, протеини, селен и много малко мазнини. Цинкът спомага за поддържането на имунна система здраваи за бързото възстановяване на всяко възпаление на организма. Селенът пък е важен за изграждането на влакната на кожата и нейната еластичност.
 

7. Киви

Кивито е източник на фибри и е богато на витамини А, С и Е, които са важни за красотата и здравето на кожата и са част от много  подмладяващи козметични продукти. Поради голямото количество витамин С, консумацията на киви помага за преминаването на възпалителни процеси.
 

8. Слънчогледови семена 

Тези семена са източник на витамин Е – мощен антиоксидант, който помага за забавянето на процеса на стареене на кожата. Може да добавяте слънчогледови семена към някои салати и така неусетно да си набавите ударна доза от витамини и антиоксиданти.
 

9. Банани

Бананите са с високо съдържание на калий – вещество, което е  от голямо значение за поддържането на водния баланс в кожата, съответно помага тя да изглежда свежа и бляскава. Сигурни сме, че по-голямата част от храните, които изброихме са ви любими, но може би не присъстват достатъчно често в менюто ви. Сега знаете колко полезни и важни са те за младостта и красотата на кожата, така че може да се отправите към близкия магазин, да се снабдите с тях и да приготвите вкусно ястие, изобилстващо от витамини и полезни вещества.