10 вредни навика, които състаряват кожата

10 вредни навика, които състаряват кожата Ранната поява на бръчки, загубата на еластичност, появата на пигментации, тъмните кръгове и цялостният уморен вид на лицето са признаци за преждевременното стареене на кожата. В днешната статия ще разгледаме кои са онези на пръв поглед дребни ежедневни навици, които често правим несъзнателно, без да си даваме сметка, че в дългосрочен план оказват пагубно въздействие върху състоянието на кожата ни.

Пушене

Известен факт е, че тютюневият дим съдържа над 4000 вредни вещества, които повишават риска от редица здравословни проблеми, но знаете ли как пушенето се отразява на кожата ви? Проучванията показват, че цигарите влияят върху преждевременната поява на бръчки и пигментации и придават нездрав вид кожата- тя става видимо суха и дехидратирана. Пушенето е и един от факторите за развитието на карцином на кожата, както и за появата на едно от най-неприятните дерматологични заболявания - псориазис. Ако сте пушач ви съветваме да имате предвид тези фактори и да се опитате да прекратите този навик, за да запазите кожата си здрава и млада възможно най- дълго. 

Алкохол

Честата консумация на алкохолни напитки също е сред най-честите фактори за стареене на кожата. Първите признаци са загуба на тен, липсва на еластичност и видимо уморен вид на лицето.  Много от алкохолните напитки, съдържащи сол или захар (коктейли) действат на кожата дехидратиращо и тя изглежда подпухнала. Прекаляването с алкохол може да доведе и до кожни заболявания като розацея.

Слънце и солариум

Прекаленото излагане на слънце или посещението на солариум са едни от най- големите врагове на кожата. Желанието за бронзов загар  през лятото често ни кара да забравяме колко важно е да предпазим кожата си от силното слънце. А опасностите за кожата не са никак малко - алергични реакции, изгаряния, пигментации, дехидратация, сухота и повишен риск от рак на кожата. Съветваме ви да бъдете много внимателни, когато се излагате на слънце и задължително да използвате продукт с висок слънцезащитен фактор - така си гарантирате здравословен тен и красива кожа.

 

Непочистен грим

За никого не е тайна, че гримът запушва порите и пречи на кожата да диша. Разбира се, няма как да се лишим от това средство а разкрасяване, но ви съветваме да давате възможност на кожата ви да диша и да не нанасяте тежък грим всеки ден.

Друга голяма грешка, която в дългосрочен план има пагубно влияние върху кожата е непочистването на грима вечер. Колкото и да сте изморени, не забравяйте тази стъпка - почистете добре грима от лицето си и бъдете особено внимателни със зоната около очите.

Нездравословни храни

За съжаление някои от любимите ни храни са в основата на влошеното състояние на кожата и нейното преждевременно остаряване. Опитайте се максимално да ограничите пържените храни и сладкото, за да изглежда кожата ви сияйна и здрава. При много хора честата употреба на млечни храни предизвиква тежки кожни проблеми като акне, а неговото лечение изисква време и упоритост и включва както прием на медикаменти, така и терапии със системи за лечение и третиране на белези. Съветваме ви да консумирате повече плодове и зеленчуци.

Неподходяща козметика 

Използването на неподходяща козметика не просто няма да помогне на кожата ви, но може и да влоши нейното състояние. За да се насочите към правилните продукти за лице, трябва добре да познавате вашата кожа и нейните потребности- така си гарантирате правилна грижа.

Мръсни ръце

Много хора имат неволния навик да докосват лицето си многократно през деня, а за съжаление не винаги правят това с чисти ръце. Ежедневният досег до различни предмети от бита - телефон, пари, ключове, дръжки на врати и прочее, очаквано замърсява ръцете и ако след това докоснете лицето си - замърсявате и него. По този начин може да предизвикате кожни инфекции, поява на пъпчици и други раздразнения.

Липса на хидратация 

Кожата се нуждае от хидратация, както отвън, така и отвътре, а когато тя е недостатъчна - налице е уморен и състарен вид на кожата.  Старайте се да пиете поне по 2 литра течности на ден и изплаквайте сутрин и вечер лицето си, но внимание - само със студена вода, за да се отървете от подпухналостта, да свиете порите и да тонизирате кожата.

 

Липса на сън

Сънят е от огромно значение за младостта на кожата.  Липсата на сън води до стесняване на кръвоносните съдове, уморен вид на кожата, бръчки и торбички под очите. Дългият сън също не е решение на проблема - ще задържате вода и лицето ще подпухне. Здравословната продължителност на съня е между 7 и 8 часа, в които кожата почива и се обновява, така че не забравяйте да релаксирате и да се наспите добре.

Мимики

Ежедневните ни повтарящи мимики оставят след себе си фини линии, които с времето се превръщат в бръчки и видимо състаряват лицето ни.  Опитайте се да контролирате мимиките си, за да не оставят след себе си неприятни поражения върху лицето. Не забравяйте, че лицето е първото нещо, което виждате в огледалото, както и че първите признаци на стареене се появяват именно върху него. След като ви запознахме с 10 от най-честите ежедневни и състаряващи навици, е време да ви дадем един последен, но много важен съвет - инвестирайте време в кожата си и се отнасяйте с любов към нея, за да се радвате дълго на младо и красиво лице.