Какво се случва с кожата на лицето, когато НЕ пиете вода?

В почти всяка статия ви напомняме колко важна е добрата хидратация и пиенето на достатъчно количество вода всеки ден. Когато говорим за здраво тяло и здрава кожа, няма как да пропуснем да споменем водата - тя е в основата на нашия организъм и  средство за дълголетие.

Със сигурност сте чували, че честото пиене на вода ще направи кожата ви красива и сияйна, но знаете ли какво се случва с нея, ако не се хидратирате достатъчно?  В днешния материал ще разгледаме някои от проблемите, които може да предизвикате при недостатъчен прием на вода в ежедневието.


1. Суха кожа

Първият проблем, с който може да се сблъскате ако не пиете достатъчно вода е сухата кожа. Така казано, може би не ви звучи като сериозен проблем, но замислете се за усещането да докоснете лицето си, там, където кожата трябва да е най-нежна, всъщност да е груба и суха. Възможно е да има усещане за сърбеж, опъване на кожата, както и белене, а цялостният й вид да бъде видимо състарен. Сухата кожа често е и много чувствителна и може лесно да се възпали при използването на неподходяща козметика.


2. Акне

Липсата на хидратация може да провокира и едно от най-неприятните кожни заболявания - акне. Водата действа детоксикиращо, съответно ако не приемате достатъчно количество, не можете да се избавите от токсините в тялото, те остават в организма и могат да причинят запушване на порите и акне.  Независимо дали имате активно акне или искате да направите превенция срещу такова, водата трябва да бъде буквално неделима част от вас в ежедневието.


3. Бръчки

Хората със суха кожа се сблъскват с първите бръчки доста по-рано, именно заради липсата на добра хидратация. А бръчките са един от признаците на остаряването, с които никой не иска да се среща. Пиенето на вода няма как да премахне вече появилите се бръчки, но със сигурност ще забави процеса от появяването на нови такива.


5. Тъмни кръгове

Един от най-неприятните естетични проблеми по лицето са тъмните кръгове под очите. Много хора са генетично предразположени към тях,  а други малко или много сами са подпомогнали  появата им с неправилен начин на живот и, разбира се, дехидратация.
Водата има свойството на почисти кожата и да върне нейния блясък, а редовната й консумация със сигурност ще ви помогне в борбата с тъмните кръгове под очите.


6. Преждевременно стареене и загуба на еластичност

С напредването на възрастта количество вода в организма намалява, а за да продължите да поддържате баланса, трябва да увеличите приема на вода. Много хора забравят за тази стъпка, което води до преждевременно стареене на кожата на лицето и загуба на еластичност.
Еластичността е от голямо значение за младежкия вид на лицето, когато кожата започва да се свлича или увисва, се създава цялостно усещане за остаряване.

Това са най-честите проблеми, с които може да се сблъскате, ако не пиете достатъчно вода. Не са никак малко, нали? Не забравяйте, обаче, да хидратирате кожата на лицето си и отвън - това става с често миене на лицето с хладка вода или рано сутрин със студена. Така ще сте сигурни, че ще осигурили на кожата си необходимото количество хидратация и бъдете сигурни, че това няма да остане незабелязано.

Опитайте се да приемате поне по 2 литра вода на ден  или ако ви е по-лесно - около 8-10 чаши.

Ако сте от хората, които обичат вода, но просто в забързаното ежедневие забравят за нея, може да си изтеглите приложение на смартфона, което ще ви напомня през определен период, че е време за хидратация. 

Ако четейки този материал си мислите как и вие често пропускате пиенето на вода, сега е прекрасен момент да предизвикате себе си и да поправите тази грешка. Сипете си чаша вода и я изпийте с удоволствие, утолявайки не само вашата жажда, но и тази на кожата ви.